Gzik czyli twaróg ze szczypiorkiem i rzodkiewką z dodatkiem śmietany to potrawa charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej i kuchni kujawskiej. Tym razem proponuję Wam wersję fit z jogurtem naturalnym. Palce lizać 😉
Składniki
- twaróg (ulubiony – u mnie chudy), 250 g
- jogurt naturalny, 150 g
- szczypior, 1 pęczek
- rzodkiewka, 5-6 szt.
- sól i pieprz, do smaku
- zatar (opcjonalnie), 1 łyżeczka
Wykonanie
- Do miski wkładamy twaróg i rozgniatamy go widelcem.
- Dodajemy jogurt naturalny, drobno pokrojony szczypiorek i rzodkiewkę. Mieszamy.
- Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i zatarem. Dokładnie mieszamy.
Propozycja podania: do kanapek lub do pieczonych ziemniaków (przepis na ziemniaki pieczone z gzikiem niebawem).
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉