Propozycja na zdrowy, lekki i pożywny obiad. Świetna alternatywa dla osób dbających o dobrą formę i dietę.
Podstawą przygotowywanych na parze dań są zioła, które odgrywają kluczową rolę w uzyskaniu dobrego smaku.
Składniki
Porcja dla 2 os.
- filet z sandacza, 2 szt.
- włoszczyzna świeża lub mrożona paski, ok 200 g
- przyprawa do ryb, 2 łyżki
- pieprz cytrynowy, 2 łyżki
- sól i pieprz
- sok z połowy cytryny
- masło, 2 łyżki
- białe wytrawne wino lub woda, 1-2 łyżki
Wykonanie
- Filety sandacza myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekrawamy na pół.
- Następnie z obu stron skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb (dobrze jest to zrobić wcześniej, żeby ryba przegryzła się).
- Tak przygotowaną rybę gotujemy na parze ok 15 min.
- W międzyczasie przygotowujemy warzywa.
- Na rozgrzane na patelni masło wrzucamy warzywa (włoszczyznę paski), chwilę podsmażamy. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem do smaku i podlewamy winem lub wodą.
- Dusimy do miękkości warzyw.
- Gotowe warzywa wykładamy na talerzach, na nich układamy kawałki ryby.
Propozycja podania: z ryżem i sosem (przepis tutaj)
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉