Pizzerinki z cukinii

Pizzerinki z cukinii
Pizzerinki z cukinii

Lekka, aromatyczna przekąska. Idealna na spotkania ze znajomymi.

Składniki

  • cukinia, 1 szt. (dość szeroka)
  • keczup pikantny, do posmarowania pizzerinek
  • pomidory krojone, 1 puszka (świeże / koktajlowe – jakie masz i lubisz)
  • mozarella tarta, 1 opakowanie
  • czosnek, 1 ząbek
  • oliwki czarne bez pestek, kilka sztuk
  • oregano suszone
  • zatar
  • świeża bazylia, jeden listek na pizzerinkę
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Cukinię myjemy i kroimy na ok 1,5 centymetrowe plastry,  smarujemy oliwą wymieszaną z wyciśniętym czosnkiem. Grillujemy krótko z obu stron.
  2. Zgrillowane plastry cukinii smarujemy keczupem, nakładamy pokrojone pomidorki i pokrojone oliwki.
  3. Posypujemy zatarem, oregano i mozzarellą.
  4. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 st., do czasu kiedy ser się rozpuści.
  5. Dekorujemy listkiem świeżej bazylii.

Smacznego

14 odpowiedzi do “Pizzerinki z cukinii”

    1. Dla mnie to również zupełnie świeże odkrycie 🙂 Dostałam go jakiś czas temu w prezencie z Izraela i od tej pory używam naprawdę do wielu potraw 🙂

Dodaj komentarz