Pudding z nasionami chia oraz musem z mango to zdrowy, smaczny i prosty w przygotowaniu deser fit.
Chia (szałwia hiszpańska) to małe nasionka, które składają się głównie z błonnika oraz wysokiej jakości białka. Zawierają przeciwutleniacze, magnez, mangan, fosfor i wapń, a także kwasy omega-3. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu i są sprzymierzeńcem osób dbających o dietę i szczupłą sylwetkę.
Chia (szałwia hiszpańska) to małe nasionka, które składają się głównie z błonnika oraz wysokiej jakości białka. Zawierają przeciwutleniacze, magnez, mangan, fosfor i wapń, a także kwasy omega-3. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu i są sprzymierzeńcem osób dbających o dietę i szczupłą sylwetkę.
Składniki
Porcja dla 2 os.
- nasiona chia, 5-6 łyżeczek
- mleko (ulubione: zwykłe, kokosowe, migdałowe, sojowe), 200 ml
- jogurt naturalny, 2 łyżki
- mango (dojrzałe), 1 szt.
- miód, 1-2 łyżeczki
- listki mięty, do dekoracji
Wykonanie
- Dzień przed podaniem (najlepiej wieczorem) do podgrzanego mleka dodajemy miód i nasiona chia, dokładnie mieszamy (przez pierwsze kilkanaście minut mieszany co jakiś czas, żeby nasionka równomiernie się rozłożyły).
- Następnie odstawiamy do lodówki na całą noc, aby napęczniały.
- W dniu podania, mango obieramy, pozbawiamy pestki i miąższ miksujemy/blendujemy na jednolitą masę (dojrzałe owoce mają słodszy miąższ).
- Namoczone chia mieszamy z jogurtem naturalnym, przekładamy do szklanek lub pucharków i na wierzchu wykładamy mus z mango. Każdy deser ozdabiamy listkami świeżej mięty.
Smacznego!
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉