Zupa z brokułem i serem

Syta, rewelacyjnie rozgrzewająca zupa. Idealna w okresie jesienno-zimowym. Bardzo aromatyczna. Przyznaję, nie jest to zupa fit, ale zapewniam, że warto dla niej zgrzeszyć od czasu do czasu 😉

Składniki

Porcja dla 4 osób 

  • brokuł, 1 szt. z łodygą
  • ziemniaki, 3-4 średnie szt. pokrojone w dużą kostkę
  • cebula, 1 duża, pokrojona w kostkę
  • czerwona papryka, 1 szt. pokrojona w kostkę
  • czosnek, 1-2 ząbki, drobno pokrojone
  • masło, 2 łyżki
  • mielony cumin, 1 łyżeczka (kminek rzymski)
  • sól, 1 łyżeczka
  • mielony pieprz, do smaku
  • mąka, 2 łyżki
  • 3/4 szklanki pół na pół śmietanki kremówki i mleka
  • ostry ser (u mnie Cheddar) , 15 dag startego
  • bulion, 1l

Wykonanie

  1. Oddzielamy różyczki brokułów od łodygi i dzielimy je na mniejsze części.
  2. Łodygę obieramy i drobno kroimy.
  3. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy ziemniaki, cebulę, paprykę, łodygę brokuła, czosnek i sauté na średnim ogniu około 10 minut, do czasu kiedy cebula zmięknie.
  4. Następnie dodajemy cumin, sól, pieprz i smażymy jeszcze przez kilka minut.
  5. Oprószamy mąką i smażymy kolejne 2-3 minuty.
  6. Powoli dolewamy bulion i gotujemy na małym ogniu,  mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 10 minut)
  7. Dolewamy mieszankę mleka ze śmietaną, ser i gotujemy, aż ser się rozpuści.
  8. Doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Blendujemy około 2 szklanek zupy i wlewamy z powrotem do garnka.
  10. Dodajemy różyczki brokuła i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż zmiękną.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.