Tym razem uczta dla amatorów czekolady – mega czekoladowa, wilgotna, puszysta, nieziemsko pyszna! – muffinka czekoladowa.
Porcja na ok 15 muffinek
Składniki
Muffinki
- mąka tortowa, 2 szklanki
- cukier, 0,5 szklanki
- proszek do pieczenia, 2 czubate łyżeczki
- kakao, 2 czubate łyżki
- czekolada gorzka, 1 tabliczka pokrojonej w dosyć grubą kosteczkę
- olej, 0,5 szklanki
- jajko, 1 szt.
- mleko, 1 szklanka
Polewa
- czekolada gorzka ze skórką pomarańczową, 1 szt.
- mleko kokosowe lub zwykłe, 1 łyżka
Wykonanie
- Przygotowujemy 2 miski.
- W jednej mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę przesiewamy).
- W drugiej wymieszamy mokre składniki.
- Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy – najlepiej łopatką – nie za długo, tylko do połączenia składników (nie miksujemy).
- Silikonowe foremki do muffinek lub papilotki napełniamy do 3/4 wysokości i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy muffinki i studzimy na kratce.
- Przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze skórką pomarańczową i mlekiem lub mlekiem kokosowym.
- Lekko przestudzone muffinki smarujemy polewą.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Mam pytanko 🙂 czy ta gorzka czekoladę mieszamy z pozostałymi składnikami w kawałkach czy rozpuszczamy ja? :)))
Do środka babeczek pokrojoną w kawałeczki, nie rozpuszczoną. Rozpuszczamy tą do polewy 😉