Syta, rewelacyjnie rozgrzewająca zupa. Idealna w okresie jesienno-zimowym. Bardzo aromatyczna. Przyznaję, nie jest to zupa fit, ale zapewniam, że warto dla niej zgrzeszyć od czasu do czasu 😉
Składniki
Porcja dla 4 osób
- brokuł, 1 szt. z łodygą
- ziemniaki, 3-4 średnie szt. pokrojone w dużą kostkę
- cebula, 1 duża, pokrojona w kostkę
- czerwona papryka, 1 szt. pokrojona w kostkę
- czosnek, 1-2 ząbki, drobno pokrojone
- masło, 2 łyżki
- mielony cumin, 1 łyżeczka (kminek rzymski)
- sól, 1 łyżeczka
- mielony pieprz, do smaku
- mąka, 2 łyżki
- 3/4 szklanki pół na pół śmietanki kremówki i mleka
- ostry ser (u mnie Cheddar) , 15 dag startego
- bulion, 1l
Wykonanie
- Oddzielamy różyczki brokułów od łodygi i dzielimy je na mniejsze części.
- Łodygę obieramy i drobno kroimy.
- W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy ziemniaki, cebulę, paprykę, łodygę brokuła, czosnek i sauté na średnim ogniu około 10 minut, do czasu kiedy cebula zmięknie.
- Następnie dodajemy cumin, sól, pieprz i smażymy jeszcze przez kilka minut.
- Oprószamy mąką i smażymy kolejne 2-3 minuty.
- Powoli dolewamy bulion i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 10 minut)
- Dolewamy mieszankę mleka ze śmietaną, ser i gotujemy, aż ser się rozpuści.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Blendujemy około 2 szklanek zupy i wlewamy z powrotem do garnka.
- Dodajemy różyczki brokuła i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż zmiękną.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉