Expresowa, bardzo delikatna i pyszna zupa-krem.
Piękny kolor i aromat przyciągają nawet najbardziej wybredne podniebienia 🙂
Składniki
Porcja dla 3-4 osób
- groszek konserwowy, 3 puszki
- czosnek, 2 ząbki
- bulion, 2 szklanki
- śmietana 18% do zup i sosów
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa, szczypta
- imbir, 0,5 łyżeczki
- pieprz cayenne lub chilli, szczypta
- masło, 1 łyżka
- groszek ptysiowy / grzanki / migdały / słonecznik (opcjonalnie)
Wykonanie
- Do garnka wlewamy groszek, razem z zalewą.
- Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość zalewamy bulionem, dodajemy masło i gotujemy 5-7 min. na średnim ogniu.
- Pod koniec gotowania wrzucamy przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Całość blendujemy, aż uzyskamy konsystencję kremu.
- Próbujemy, ew. dosmaczamy solą i pieprzem.
- Wylewamy na talerze i robimy wzorek ze śmietany.
- Podajemy z groszkiem ptysiowym, grzankami lub uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów lub słonecznikiem.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉