Tradycyjny, babciny przepis na kotleta schabowego. U mnie schab bez kości, chociaż mój tata twierdzi, że schabowy bez kości to nie schabowy… 😉
Porcja na 2 osoby
Składniki
- schab bez kości, 4 plastry ok 1 cm
- jajko, 2 szt.
- sól i pieprz
- bułka tarta, do panierowania
- olej, do smażenia
Wykonanie
- Kotlety myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i rozbijamy.
- Przyprawiamy solą i pieprzem (sporo pieprzu) z obu stron.
- Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Idealnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami i zasmażana kapustą kiszoną.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Madzia, ostatnio mój facet zamarzył o tradycyjnym schabowym. Gdy zaczęłam rozbijać jajko do panierki okazało się, że nie mam ani bułki tartej ani mąki. Przypomniało mi się, że w szafce jest mąka ryżowa, którą przywiozłam ze Sri Lanki. Muszę przyznać, że wyszło całkiem nieźle 🙂
bo w kuchni najważniejsza jest inwencja twórcza 😀 brawo!
ps. muszę przetestować 😉