Wyrazisty, kremowy sos z zielonym pieprzem idealny do różnego rodzaju mięs.
Składniki
Porcja dla 4 osób
- pieprz zielony w zalewie, 2 łyżeczki
- szarlotka, 1 szt
- masło, 2 łyżki
- śmietana kremowa, 150 ml
- biale wytrawne wino, 0,5 lampki
- liść laurowy, 1 szt.
- sól, do smaku
- cukier, do smaku
- sok z cytryny, opcjonalnie
Wykonanie
- Drobno pokrojoną szalotkę szklimy na maśle.
- Dodajemy wino, zielony pieprz, liść laurowy i cały czas mieszamy.
- Gdy odparuje ok 1/3 sosu dodajemy śmietanę i mieszamy chwilę do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
- Na końcu próbujemy i doprawiamy solą, cukrem ew. sokiem z cytryny.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉