Śledzie w słodko-pikantnej zalewie pomidorowej z suszonymi śliwkami

Śledzie w słodko-pikantnej zalewie pomidorowej z dodatkiem suszonych śliwek to bardzo ciekawe połączenie smaków. Spróbujcie koniecznie 😉

Składniki

  • filety śledziowe a’la Matjas w oleju, 500 g
  • cebula, 2 szt. (duże)
  • suszone śliwki, ok 100 g
  • przecier pomidorowy, 250 g
  • olej, 200 ml
  • cukier, 4 łyżki
  • majeranek, 0,5 łyżeczki
  • liść laurowy, 4-5 szt.
  • ziele angielskie, 5 listków
  • chilli, szczypta do smaku
  • sól i pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. Filety śledziowe odsączamy na sitku z oleju i kroimy w paski.
  2. Cebulę kroimy w piórka, a śliwki suszone przekrawamy na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzewamy ok 50 ml oleju i wrzucamy cebulę. Gdy będzie już dobrze podsmażona dorzucamy do niej cukier. Chwilę razem smażymy.
  4. Następnie dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, chilli i majeranek.
  5. Po chwili wrzucamy pokrojone śliwki i dolewamy przecier pomidorowy. Całość gotujemy jeszcze ok 2-3 minut.
  6. Na koniec dolewamy pozostały olej.
  7. Gotowy sos studzimy.
  8. Do dużej miski przekładamy śledzie i zalewamy je zimnym sosem. Całość dokładnie mieszamy.
  9. Gotowe śledzie odstawiamy do lodówki, do przegryzienia, na min. 2 dni.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.