Gęsty, słodki i aromatyczny likier na bazie cukierków „kukułka”.
Łatwy i szybki w wykonaniu.
Świetnie sprawdzi się jako oryginalny, świąteczny prezent.
Składniki
- cukierki „Kukułka”, 300 g
- wódka czysta 40%, 250 ml (lub więcej) 😉
- mleko skondensowane niesłodzone, 500 ml
Wykonanie:
- Kukułki rozdrabniamy w mikserze (można użyć całych, ale sporo wydłuży to czas przygotowania).
- Rozdrobnione cukierki przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i lekko podgrzewając, rozpuszczamy je (nie dopuszczamy do zagotowania mleka).
- Rozpuszczone kukułki odstawiamy do wystygnięcia.
- Następnie dolewamy wódkę i dokładnie mieszamy.
- Gotowy likier przelewamy do butelek.
- Tak przygotowany likier jest od razu gotowy do spożycia.
*moc likieru regulujcie wg swoich upodobań ilością dodanej wódki
Miłej degustacji! 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉