Fit sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Sałatka z tuńczykiem jest lekka, pożywna, zdrowa i pyszna. To idealna propozycja na obiad dla osób dbających o linię. Doskonała również  jako przekąska na drugie śniadanie lub kolację.

Składniki

Porcja dla 2 osób 

  • mix sałat, 150 g
  • tuńczyk w oleju, jedna puszka ok 180 g
  • cebula czerwona, 1 szt.
  • ogórek świeży, 1 mały
  • pomidor, 2 szt.
  • oliwki czarnne, kilka sztuk (opcjonalnie)
  • ziarna słonecznika, 1-2 łyżki
  • sos winegret (z tego przepisu), kilka łyżek
  • jajka ugotowane na twardo, 4 szt.

Wykonanie

  1. Mix sałat przekładamy do dużej miski.
  2. Pomidory kroimy w ósemki, ogórek w półksiężyce, cebulę w piórka. 
  3. Tuńczyka rozdrabniamy widelcem na cząstki i razem z olejem przelewamy do sałaty.
  4. Wszystkie składniki przekładamy do miski i razem mieszamy.
  5. Gotową sałatę posypujemy ziarnami słonecznika i polewamy sosem winegret.
  6. Porcję sałaty wykładamy na talerze i na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki jajka.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.