Sałatka z tuńczykiem jest lekka, pożywna, zdrowa i pyszna. To idealna propozycja na obiad dla osób dbających o linię. Doskonała również jako przekąska na drugie śniadanie lub kolację.
Składniki
Porcja dla 2 osób
- mix sałat, 150 g
- tuńczyk w oleju, jedna puszka ok 180 g
- cebula czerwona, 1 szt.
- ogórek świeży, 1 mały
- pomidor, 2 szt.
- oliwki czarnne, kilka sztuk (opcjonalnie)
- ziarna słonecznika, 1-2 łyżki
- sos winegret (z tego przepisu), kilka łyżek
- jajka ugotowane na twardo, 4 szt.
Wykonanie
- Mix sałat przekładamy do dużej miski.
- Pomidory kroimy w ósemki, ogórek w półksiężyce, cebulę w piórka.
- Tuńczyka rozdrabniamy widelcem na cząstki i razem z olejem przelewamy do sałaty.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski i razem mieszamy.
- Gotową sałatę posypujemy ziarnami słonecznika i polewamy sosem winegret.
- Porcję sałaty wykładamy na talerze i na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki jajka.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉