Dla wielu z nas smak dzieciństwa 😉 Domowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami na chrupiącej bagietce – najlepszy fast food świata 🙂
Składniki
Porcja dla 2-3 os.
- półbagietka, 2 szt. lub bagietka
- kiełbasa ulubiona, u mnie 2 szt. Złotej
- pieczarki 250 g
- cebula, 1 szt.
- papryka czerwona 0,5 szt.
- ser żółty lub mozarella tarta, do posypania na wierzchu każdej zapiekanki
- oregano, 1-2 łyżki
- sól i pieprz, do smaku
- keczup
- rukola, 1 garść
- masło, 3-4 łyżki
Wykonanie
- Przygotowujemy farsz: kiełbasę, cebulę, paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
- Przekładamy do dużej miski.
- Pieczarki dobrze myjemy, kroimy w kostkę (ze skórką) i podsmażamy na patelni, na której smażyliśmy kiełbasę z kompanami 😉 Przekładamy do miski z kiełbasą.
- Dodajemy przyprawy do smaku: oregano, sól i pieprz. Mieszamy.
- Bagietki przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy delikatnie masłem i wykładamy farsz.
- Następnie każdą zapiekankę posypujemy tartym serem (ilość wg uznania).
- Zapiekanki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 190-200 st. piekarniku do momentu rozpuszczenia i lekkiego zrumienienia sera.
- Gotowe zapiekanki wykładamy na talerze, polewamy keczupem i posypujemy rukolą.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉