Delikatne, puszyste paszteciki z wyrazistych farszem z kiszonej kapusty i pieczarek w towarzystwie czerwonego barszczu to jedna z propozycji wigilijnych potraw, ale są również świetną opcją na smaczny obiad.
Składniki
- ciasto francuskie, 1 op.
- kapusta kiszona, 500 g
- pieczarki, 500 g
- suszone grzyby, 2 szt.
- cebula, 1 duża
- jajko, 2 szt.
- sól i pieprz
- kminek, 0,5 łyżeczki
- czarnuszka, do posypania
- bulion, 0,5 litra
Wykonanie
- Grzyby suszone zalewamy letnią wodą, odstawiamy na ok 30 min.
- Kapustę kroimy drobno, zalewamy bulionem, dodajemy drobno pokrojone suszone grzyby, podgotowujemy do miękkości i dobrze odciskamy.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy.
- Pieczarki dobrze myjemy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy.
- Kapustę z grzybami, cebulę i pieczarki wrzucamy do dużej miski, przyprawiamy solą i pieprzem (dużo pieprzu, farsz powinien być pierny), dodajemy kminek, roztrzepane 1 jajko i dokładnie mieszamy.
- Ciasto francuskie rozwijamy, przekrawamy na pół wzdłuż, następnie na mniejsze prostokąty.
- Na każdy prostokąt wykładamy farsz i zawijamy w rulon.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujeny czarnuszką.
- Pieczemy w nagrzanym do 220 st. C piekarniku ok 30 min.
* farsz można zmielić w maszynce do mięsa, ja jednak wolę kiedy czuć kawałki pieczarek 😉
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
A można zrezygnować z kminku?? Bo nie przepadam za tą przyprawą
Tak, oczywiście. Ja dodaję kminek zawsze do kapusty bo lubimy, ale nie jest on konieczny 😉