Paszteciki z ciasta francuskiego

Delikatne, puszyste paszteciki z wyrazistych farszem z kiszonej kapusty i pieczarek w towarzystwie czerwonego barszczu to jedna z propozycji  wigilijnych potraw, ale są również świetną opcją na smaczny obiad.

Składniki

  • ciasto francuskie, 1 op.
  • kapusta kiszona, 500 g
  • pieczarki, 500 g
  • suszone grzyby, 2 szt.
  • cebula, 1 duża
  • jajko, 2 szt.
  • sól i pieprz
  • kminek, 0,5 łyżeczki
  • czarnuszka, do posypania
  • bulion, 0,5 litra

Wykonanie

  1. Grzyby suszone zalewamy letnią wodą, odstawiamy na ok 30 min.
  2. Kapustę kroimy drobno,  zalewamy bulionem, dodajemy drobno pokrojone suszone grzyby,  podgotowujemy do miękkości i dobrze odciskamy.
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy.
  4. Pieczarki dobrze myjemy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy.
  5. Kapustę z grzybami, cebulę i pieczarki wrzucamy do dużej miski, przyprawiamy solą i pieprzem (dużo pieprzu, farsz powinien być pierny), dodajemy kminek, roztrzepane 1 jajko i dokładnie mieszamy.
  6. Ciasto francuskie rozwijamy, przekrawamy na pół wzdłuż, następnie na mniejsze prostokąty.
  7. Na każdy prostokąt wykładamy farsz i zawijamy w rulon.
  8. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujeny czarnuszką.
  9. Pieczemy w nagrzanym do 220 st. C piekarniku ok 30 min.
Paszteciki z ciasta francuskiego
Paszteciki z ciasta francuskiego

* farsz można zmielić w maszynce do mięsa, ja jednak wolę kiedy czuć kawałki pieczarek 😉

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


3 Replies to “Paszteciki z ciasta francuskiego”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.