Ryż z kurczakiem i warzywami

Szybkie, zdrowe i smaczne danie. Idealne dla sportowców oraz osób na diecie.

Składniki

  • ryż jaśminowy, 100 g (jedna torebka)
  • pierś kurczaka, pojedyncza
  • pieczarki, 200 g
  • papryka czerwona, 150 g
  • cukinia, 150 g
  • cebula, 0,5 szt.
  • czosnek, 1 ząbek
  • natka pietruszki
  • masło, 2 łyżki
  • sól, pieprz

Wykonanie

  1. Ryż gotujemy al dente wg wskazówek na opakowaniu.
  2. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w paseczki.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę, cukinię, czosnek pokrojony w plasterki, paprykę pokrojoną w cienkie paski.  Chwilę podsmażamy.
  4. Dorzucamy posoloną i popieprzoną pierś kurczaka.
  5. Po ok 3-4 min wrzucamy pokrojone pieczarki, mieszamy i smażymy chwilę razem.
  6. Następnie podlewamy wszystko 0,5 szklanki wody i dusimy kilka minut pod przykryciem do miękkości.
  7. Pod koniec dodajemy pokrojoną natkę i ugotowany ryż. Dokładnie mieszamy.
  8. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego 🙂 

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


13 Replies to “Ryż z kurczakiem i warzywami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.