Kiedy masz ochotę na coś słodkiego a w domu pustki, biegnij do kuchni po „wyjście awaryjne”- uwielbiane przez dzieci i dorosłych tradycyjne naleśniki z dżemem 😉
Składniki
- mleko, 2 szklanki
- mąka, 2 szklanki
- jajka, 2 szt.
- woda gazowana, 0,5 szklanki
- cukier, 3 łyżki
- cukier waniliowy, 1 op.
- proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki
- szczypta soli
- olej, 1 łyżka do ciasta
- dżem, ulubiony
Wykonanie
- Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
- Rozgrzewamy patelnię do smażenia naleśników.
- Chochlą wlewamy porcję ciasta na patelnię. Smażymy po obu stronach do lekkiego zrumienienia.
- Usmażonego naleśnika wykładamy z patelni na talerz, w tym czasie smażymy kolejnego naleśnika. Smarujemy ulubionym dżemem i zawijamy w rulon.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
To się zgadza , jak nie ma niczego to chociaż dżem…
Prawda? bo jak czasami najdzie ochota to dżem dobry na ratunek
Gdyby jeszcze tylko szybciej się smażyły i tak szybko nie znikały to byłby one daniem idealnym. 😉
Dokładnie, ostatnio smażyć nie nadążałam
Moja córka mogłaby jeść naleśniki na śniadanie , obiad i kolacje! 😀 Wypróbuję Twój przepis- żeby coś jej jednak urozmaicić 🙂
Świetnie! smacznego