Ciasto „Oszukany piernik”

Świąteczne (i nie tylko) last minute – aromatyczne, wilgotne ciasto o smaku piernika.

Składniki
(na 2 foremki jednorazowe typu „keksówka” o wymiarach 23×9 cm lub dużą „keksówkę”)

  • mąka tortowa, 2 szkl.
  • mleko, 1 szkl.
  • cukier, 1 szkl.
  • masło, 125 g
  • jajka, 2 szt.
  • soda oczyszczona, 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • kakao, 2 łyżki
  • cynamon, 1 łyżka
  • przyprawa do piernika, 1 łyżka
  • orzechy włoskie, 2 łyżki grubo pokrojonych
  • ulubione bakalie (np. rodzynki), ok 1 łyżki (opcjonalnie)
  • dżem, 2 czubate łyżki (najlepiej z kawałkami owoców)

Wykonanie

  1. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. Wystudzone masło przelewamy do misy miksera, dodajemy cukier i jajka. Ubijamy na jednolitą masę.
  3. Wlewamy mleko, mieszamy.
  4. Następnie dodajemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i kakao. Miksujemy do połączenia składników.
  5. Na koniec dodajemy orzechy, (opcjonalnie bakalie) i dżem.
  6. Mieszamy łopatką do połączenia składników.
  7. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki (do jednorazowych keksówek wylewamy bezpośrednio, bez smarowania).
  8. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez  ok 40 – 50 min.
  9. Wystudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową z drobno pokrojonymi orzechami lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


2 Replies to “Ciasto „Oszukany piernik””

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.