Świąteczne (i nie tylko) last minute – aromatyczne, wilgotne ciasto o smaku piernika.
Składniki
(na 2 foremki jednorazowe typu „keksówka” o wymiarach 23×9 cm lub dużą „keksówkę”)
- mąka tortowa, 2 szkl.
- mleko, 1 szkl.
- cukier, 1 szkl.
- masło, 125 g
- jajka, 2 szt.
- soda oczyszczona, 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- kakao, 2 łyżki
- cynamon, 1 łyżka
- przyprawa do piernika, 1 łyżka
- orzechy włoskie, 2 łyżki grubo pokrojonych
- ulubione bakalie (np. rodzynki), ok 1 łyżki (opcjonalnie)
- dżem, 2 czubate łyżki (najlepiej z kawałkami owoców)
Wykonanie
- Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Wystudzone masło przelewamy do misy miksera, dodajemy cukier i jajka. Ubijamy na jednolitą masę.
- Wlewamy mleko, mieszamy.
- Następnie dodajemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i kakao. Miksujemy do połączenia składników.
- Na koniec dodajemy orzechy, (opcjonalnie bakalie) i dżem.
- Mieszamy łopatką do połączenia składników.
- Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki (do jednorazowych keksówek wylewamy bezpośrednio, bez smarowania).
- Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok 40 – 50 min.
- Wystudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową z drobno pokrojonymi orzechami lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Ten piernik jest pyszny i ekspresowo się go robi,Polecam.
Renata, dziękuję bardzo i cieszę się, że Ci smakował 🙂