Owoce pigwowca cenione są przede wszystkim ze względu na wartości odżywcze. Ten mały, żółty owoc jest skarbnicą witamin i składników mineralnych, dlatego też często nazywana jest „polską cytryną”.
Pigwa nie nadaje się do spożywania na surowo ze względu na swój cierpki, kwaśny smak oraz zbyt twardą strukturę, jest jednak często wykorzystywana do przygotowywania różnych przetworów, między innymi dżemów, kompotów czy nalewek.
Zamknięta w słoiku, w cukrze, jest wyśmienitym dodatkiem do herbaty, szczególnie w okresie zimowym, podczas osłabionej odporności – jako bogate źródło witaminy C, posiadająca właściwości przeciwzapalne oraz jako kwaśny zamiennik cytryny.
Składniki
- owoce pigwy lub pigwowca, 1 kg
- cukier, 300 g
Wykonanie
- Słoiki wyparzamy i osuszamy.
- Owoce pigwy dokładnie myjemy, pozbawiamy nasion oraz gniazd nasiennych i kroimy w niewielkie kawałki.
- Układamy w słoikach, na przemian obficie posypując cukrem.
- Słoiki zamykamy i odstawiamy na kilka dni.
- Powstały sok oraz owoce dodajemy do herbaty lub wody.
- Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉