Delikatne, łatwe w przygotowaniu oponki serowe to świetna propozycja na Tłusty Czwartek.
Składniki (porcja na 18 sztuk):
- twaróg półtłusty, 250 g
- mąka pszenna, 250 g
- cukier, 4 łyżki
- cukier wanilinowy, 2 łyżki
- soda oczyszczona, 1,5 łyżeczki
- żółtko, 2 szt.
- śmietana 18%, 5 łyżek
- sok z cytryny, 1 łyżka
- skórka z cytryny, 0,5 łyżeczki
- olej rzepakowy lub smalec, do smażenia
Lukier – przepis TUTAJ
Wykonanie
- Twaróg dobrze rozdrabniamy widelcem lub blenderem.
- Do miski przesiewamy mąkę i sodę.
- Następnie dodajemy rozdrobniony twaróg, śmietanę, żółtka, cukier zwykły i wanilinowy, sok oraz skórkę z cytryny. Zagniatamy jednolite ciasto.
- Gotowe ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozpłaszczamy dłońmi na placek o grubości około 1,5 cm.
- Doże kółka wykrawamy szklanką, a mniejsze w środku kieliszkiem.
- W garnku rozgrzewamy olej lub smalec do temperatury 175-180 stopni. (temperaturę tłuszczu można sprawdzić wrzucając kawałek ciasta, jeżeli od razu wypłynie i zacznie się rumienić znaczy to, że tłuszcz jest dobrze nagrzany).
- Oponki smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony.
- Do obracania oponek w czasie smażenia świetnie sprawdzają się patyczki do szaszłyków.
- Usmażone oponki wykładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Oponki przekładamy na kratkę i studzimy.
- Wystudzone oponki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.