Karpatka – prawdopodobnie jedno z najbardziej lubianych ciast.
Ptysiowe ciasto przełożone puszystym budyniowym kremem – niebiańsko pysznie 🙂
Składniki
Ciasto:
- jajko, 5 szt.
- masło, 125 g
- mąka pszenna, 250 ml (1 szkl.) + do oprószenia blach
- woda, 250 ml (1 szkl.)
- masło, do wysmarowania blach
- Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło. Podgrzewamy do momentu roztopienia się masła.
- Gotujemy do momentu wrzenia i wsypujemy mąkę.
- Zmniejszamy ogień i ucieramy do powstania gęstej, masy bez grudek, odchodzącej od brzegów garnka.
- Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia.
- Wystudzoną masę przekładamy do misy miksera i wbijamy kolejno jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu.
- Całość miksujemy do momentu kiedy otrzymamy gładkie ciasto bez grudek.
- Gotową masę dzielmy na 2 części.
- Blachy o wymiarach ok 29×24 cm (ciasta można piec z jednej blaszce po kolei lub jeśli mamy to w dwóch jednocześnie) smarujemy masłem i oprószamy mąką.
- Jedną część ciasta rozprowadzamy na blaszce łyżką stołową i wyrównujemy. Ciasto jest klejące dlatego łatwiej rozprowadza się je maczając łyżkę w oleju.
- Jeśli mamy dwie blaszki, to samo robimy z drugą częścią ciasta. Jeśli nie, pieczemy ciasta kolejno.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 25 – 30 minut na złoty kolor.
UWAGA: w trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika. - Po upieczeniu studzimy oba blaty ciasta.
Krem:
- żółtko, 4 szt.
- masło, 300 g (miękkiego)
- mleko, 700 ml
- budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru, 80 g
- cukier puder, 140 g
- Żółtka lekko roztrzepujemy widelcem.
- Do garnka wlewamy mleko, dodajemy żółtka i budyń. Całość mieszamy i chwilę gotujemy cały czas mieszając rózgą aby nie powstały gródki.
- Garnek przykrywamy folią spożywczą, tak żeby folia dotykała do masy, aby nie zrobił się kożuch. Odstawiamy do wystudzenia.
- Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i całość miksujemy kilka minut, do momentu kiedy powstanie puszysty krem.
- Następnie stopniowo dodajemy wcześniej ugotowaną masę, cały czas miksując.
- Jeden blat ciasta zostawiamy w blaszce, w której się piekł. Wykładamy na niego krem i rozprowadzamy równo.
- Wierzch przykrywamy kolejnym blatem ciasta, falami do góry.
- Gotową karpatkę wstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny (najlepiej na całą noc).
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przed podaniem karpatkę z wierzchu posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉