Szybkie w przygotowaniu, smaczne i bardzo efektowne ananasy w krążkach z ciasta francuskiego.
Składniki
Porcja na 8 sztuk
- ciasto francuskie, 1 op.
- ananasy w plastrach, 1 puszka
- dżem lub marmolada, do środka każdego ananasa po ok 1 łyżeczce
- cukier puder, do posypania
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kółka ( troszkę większe od plastrów ananasa) – wycinałam szeroką szklanką sprawdzi się też miseczka lub zwykły nóż
- Kółka z ciasta nakłuwamy widelcem i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Ananasy odcedzamy z zalewy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Na środku każdego krążka układamy ananasa, zewnętrzne brzegi ciasta zawijajmy lekko do góry i do środka każdego ananasa nakładamy po ok 1 łyżeczce dżemu lub marmolady.
- Każde ciastko, przed pieczeniem, posypujemy sporą ilością cukru pudru (żeby się skarmelizował podczas pieczenia).
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, funkcja góra/dół przez ok 20 minut.
- Gotowe ciasteczka studzimy na kratce.
- Można jeszcze przed podaniem lekko – dekoracyjnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉