Śledzie w słodko-pikantnej zalewie pomidorowej z dodatkiem suszonych śliwek to bardzo ciekawe połączenie smaków. Spróbujcie koniecznie 😉
Składniki
- filety śledziowe a’la Matjas w oleju, 500 g
- cebula, 2 szt. (duże)
- suszone śliwki, ok 100 g
- przecier pomidorowy, 250 g
- olej, 200 ml
- cukier, 4 łyżki
- majeranek, 0,5 łyżeczki
- liść laurowy, 4-5 szt.
- ziele angielskie, 5 listków
- chilli, szczypta do smaku
- sól i pieprz, do smaku
Wykonanie
- Filety śledziowe odsączamy na sitku z oleju i kroimy w paski.
- Cebulę kroimy w piórka, a śliwki suszone przekrawamy na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy ok 50 ml oleju i wrzucamy cebulę. Gdy będzie już dobrze podsmażona dorzucamy do niej cukier. Chwilę razem smażymy.
- Następnie dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, chilli i majeranek.
- Po chwili wrzucamy pokrojone śliwki i dolewamy przecier pomidorowy. Całość gotujemy jeszcze ok 2-3 minut.
- Na koniec dolewamy pozostały olej.
- Gotowy sos studzimy.
- Do dużej miski przekładamy śledzie i zalewamy je zimnym sosem. Całość dokładnie mieszamy.
- Gotowe śledzie odstawiamy do lodówki, do przegryzienia, na min. 2 dni.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉