Muffinki dyniowo-jabłkowe

Wyśmienite, wilgotne, cudownie pachnące jesienią muffinki z dodatkiem purée dyni, jabłka oraz przyprawy korzennej.
Szybkie i łatwe w przygotowaniu. 

Składniki (w temperaturze pokojowej)
proporcje na ok 15 szt.

  • mąka pszenna, 250 g
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
  • soda oczyszczona, 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika, 2 łyżeczki
  • cukier, 130 g
  • sól, szczypta
  • purée dyni, 200 g (przepis TUTAJ)
  • jajka, 4 szt.
  • olej rzepakowy, 200 ml
  • jabłko, 1 szt. (średnie)

dodatkowo

  • polewa czekoladowa lub lukier

Wykonanie

  1. Przygotowujemy dwie większe miski.
  2. W jednej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i szczyptę soli.
  3. W drugiej misce roztrzepujemy jajka i mieszamy je z olejem.
  4. Następnie dodajemy purée z dyni, obrane i starte na dużych oczkach jabłko oraz cukier. Mieszamy.
  5. Zawartość z płynnymi składnikami przelewamy do suchych i mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników.
  6. Formę do muffinków wykładamy papilotkami.
  7. Do każdej papilotki nakładamy (robię to łyżką do lodów) ciasto do około 3/4 wysokości papilotki.
  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez około 20 – 25 minut do „suchego patyczka”.
  9. Upieczone, lekko przestudzone muffinki polewamy czekoladą lub lukrem.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.