Lekka, aromatyczna przekąska. Idealna na spotkania ze znajomymi.
Składniki
- cukinia, 1 szt. (dość szeroka)
- keczup pikantny, do posmarowania pizzerinek
- pomidory krojone, 1 puszka (świeże / koktajlowe – jakie masz i lubisz)
- mozarella tarta, 1 opakowanie
- czosnek, 1 ząbek
- oliwki czarne bez pestek, kilka sztuk
- oregano suszone
- zatar
- świeża bazylia, jeden listek na pizzerinkę
- oliwa
Przygotowanie
- Cukinię myjemy i kroimy na ok 1,5 centymetrowe plastry, smarujemy oliwą wymieszaną z wyciśniętym czosnkiem. Grillujemy krótko z obu stron.
- Zgrillowane plastry cukinii smarujemy keczupem, nakładamy pokrojone pomidorki i pokrojone oliwki.
- Posypujemy zatarem, oregano i mozzarellą.
- Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 st., do czasu kiedy ser się rozpuści.
- Dekorujemy listkiem świeżej bazylii.
Smacznego
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Fantastyczne! 🙂 Muszę spróbować! Tym bardziej, że uwielbiam cukinię. 🙂
Świetnie, czekam na wieści jak smakowały 😉
No i kolacja na dzis zaplanowana
W takim razie do dzieła! smacznego 😉
cukinia, zatar, oliwki! Jej! To musi być pycha. Tylko podmienię mozzarellę na ser kozi i będzie idealnie w mój smak 🙂 Kasia / http://www.wysmakowane.pl/
Ser kozi jest pyyyycha smacznego
interesujące 🙂 tylko pewnie pominęłabym ten keczup… a co to ten zatar?
Zatar to arabska przyprawa w skład której wchodzą m.in. oregano, cząber, tymianek, majeranek, prażone ziarna sezamu pisałam o nim tutaj http://madzikcho.nazwa.pl/imadzik/zatar/ 🙂
aaaa no to smaczek musi być 🙂
Zgadza się, ale bez zataru z samym oregano też bardzo dobrze smakuje 😉 można dodać ulubione przyprawy
Zainspirowałam się zatarem 🙂
Dla mnie to również zupełnie świeże odkrycie 🙂 Dostałam go jakiś czas temu w prezencie z Izraela i od tej pory używam naprawdę do wielu potraw 🙂
Cukinia dobrze przygotowana może być wybornym daniem…te pizzerinki wyglądają apetycznieL)
Sprawdziły się na wielu imprezach, mają swoich amatorów 😉