Wyrazista, rozgrzewająca zupa chrzanowa z klopsikami z białej kiełbasy to świetna propozycja obiadowa, która również sprawdzi się na świątecznym stole w miejscu żurku lub białego barszczu.
Składniki
porcja dla 3-4 os.
- bulion, 1,5 l
- biała kiełbasa surowa, 3-4 szt.
- ziemniaki, 3-4 szt.
- chrzan, 4 łyżki
- śmietana 18 %, 4-5 łyżek
- liść laurowy, 2 szt.
- ziele angielskie, 3-4 kulki
- pieprz czarny, 5-6 kulek
- majeranek, 3 łyżki
- sól i pieprz, do smaku
- suszony grzyb, 1 szt. nieduży (opcjonalnie)
- jajko na twardo, 1 do każdej porcji
Wykonanie
- Grzyba moczymy w małej ilości wody (najlepiej przez noc).
- Bulion podgrzewamy w garnku.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do bulionu.
- Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kulki i namoczonego grzyba.
- Gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Przygotowujemy klopsiki z białej kiełbasy. Z surowych białych kiełbas usuwamy flak i wyjmujemy masę mięsną. Przekładamy do miski i mieszamy, dodając 1 łyżkę majeranku, ew. sól i pieprz do smaku.
- Następnie formujemy łyżeczką małe kulki.
- Gdy ziemniaki są już miękkie do wywaru dodajemy chrzan.
- Następnie do zupy wrzucamy przygotowane wcześniej klopsiki i roztarty w dłoniach pozostały majeranek, chwilę gotujemy.
- Zupę zabielamy zahartowaną śmietaną (śmietanę mieszamy z odrobiną gorącej zupy i wlewamy do garnka).
Propozycja podania:
* zupę można podawać z ugotowanym na twardo jajkiem lub samą
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉