Żurek – gęsta, sycąca zupa

Tradycyjny polski żurek to jedna z naszych ulubionych zup.
Bardzo często serwuję ją moim domownikom i gościom.
Idealnie sprawdzi się podczas zbliżających się Świąt Wielkiejnocy.
Żurek w naszej wersji można traktować jako danie jednogarnkowe, jest gęsty i sycący.

Składniki (na duży garnek)

  • woda, 2 l
  • żur staropolski, 1 butelka szklana 0,5 l lub domowy
  • kiełbasa biała surowa, ok 250-300 g
  • kiełbasa ulubiona (u mnie Złota), ok 200 g
  • boczek wędzony, ok 150 g
  • suszony grzyb, 1 szt.
  • cebula, 1 duża
  • czosnek, 1-2 ząbki
  • włoszczyzna, 1 pęczek
  • ziemniaki, 4-5 szt.
  • ziele angielskie, 5 kulek
  • liść laurowy, 3 szt.
  • pieprz, 5 kulek
  • chrzan tarty, do smaku
  • majeranek, ok 1 garści
  • sól i pieprz, do smaku
  • lubczyk lub magi, do smaku
  • jajka, do każdej porcji 1 ugotowane na twardo

Wykonanie

  1. Grzyba suszonego moczymy w letniej wodzie, najlepiej całą noc.
  2. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojoną włoszczyznę,  namoczonego i pokrojonego na mniejsze kawałki grzyba.
  3. Kiedy woda się zagotuje wrzucamy białą kiełbasę (dobrze jest ją nakłuć np. wykałaczką) , dodajemy sól (niecałą łyżkę), listek laurowy, kilka ziarenek ziela, pieprzu i gotujemy na małym ogniu ok 20 min.
  4. Wyjmujemy z wywaru warzywa, grzyba oraz kiełbasę, żeby przestygła do pokrojenia.
  5. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
  6. W tym czasie na patelni podsmażamy boczek i kiełbasę pokrojone w większą kostkę, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę razem smażymy. Wrzucamy do wywaru.
  7. Białą kiełbasę kroimy (ja kroję w półtalarki) i również wrzucamy do zupy razem z warzywami i grzybem, które wcześniej wyjęliśmy.
  8. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
  9. Następnie wlewamy żur staropolski, całą butelkę (przed wlaniem dobrze wymieszać, butelkę otwieramy delikatnie bo może buzować) lub domowy zakwas i dodajemy ok. 2 łyżeczek chrzanu.
  10. Dodajemy majeranek – ok. 1-2 garści (przy wrzucaniu do garnka rozcieramy go w dłoniach).
  11. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 10 min.
  12. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, magi lub chrzanem.
  13. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, ja kroję w ćwiartki, najpierw wlewam na talerz gorący żurek i na wierzchu układam pokrojone jajka.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.