Tradycyjny polski żurek to jedna z naszych ulubionych zup.
Bardzo często serwuję ją moim domownikom i gościom.
Idealnie sprawdzi się podczas zbliżających się Świąt Wielkiejnocy.
Żurek w naszej wersji można traktować jako danie jednogarnkowe, jest gęsty i sycący.
Składniki (na duży garnek)
- woda, 2 l
- żur staropolski, 1 butelka szklana 0,5 l lub domowy
- kiełbasa biała surowa, ok 250-300 g
- kiełbasa ulubiona (u mnie Złota), ok 200 g
- boczek wędzony, ok 150 g
- suszony grzyb, 1 szt.
- cebula, 1 duża
- czosnek, 1-2 ząbki
- włoszczyzna, 1 pęczek
- ziemniaki, 4-5 szt.
- ziele angielskie, 5 kulek
- liść laurowy, 3 szt.
- pieprz, 5 kulek
- chrzan tarty, do smaku
- majeranek, ok 1 garści
- sól i pieprz, do smaku
- lubczyk lub magi, do smaku
- jajka, do każdej porcji 1 ugotowane na twardo
Wykonanie
- Grzyba suszonego moczymy w letniej wodzie, najlepiej całą noc.
- Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, namoczonego i pokrojonego na mniejsze kawałki grzyba.
- Kiedy woda się zagotuje wrzucamy białą kiełbasę (dobrze jest ją nakłuć np. wykałaczką) , dodajemy sól (niecałą łyżkę), listek laurowy, kilka ziarenek ziela, pieprzu i gotujemy na małym ogniu ok 20 min.
- Wyjmujemy z wywaru warzywa, grzyba oraz kiełbasę, żeby przestygła do pokrojenia.
- Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
- W tym czasie na patelni podsmażamy boczek i kiełbasę pokrojone w większą kostkę, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę razem smażymy. Wrzucamy do wywaru.
- Białą kiełbasę kroimy (ja kroję w półtalarki) i również wrzucamy do zupy razem z warzywami i grzybem, które wcześniej wyjęliśmy.
- Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie wlewamy żur staropolski, całą butelkę (przed wlaniem dobrze wymieszać, butelkę otwieramy delikatnie bo może buzować) lub domowy zakwas i dodajemy ok. 2 łyżeczek chrzanu.
- Dodajemy majeranek – ok. 1-2 garści (przy wrzucaniu do garnka rozcieramy go w dłoniach).
- Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 10 min.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, magi lub chrzanem.
- Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, ja kroję w ćwiartki, najpierw wlewam na talerz gorący żurek i na wierzchu układam pokrojone jajka.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉