Prosta, szybka w przygotowaniu sałatka ciesząca się ogromnym powodzeniem wśród smakoszy.
Świetnie smakuje z dodatkiem prażonych ziaren słonecznika lub płatków migdałowych.
Składniki
Porcja dla ok 4+ osób
- brokuł duży, 1 szt.
- ser feta, 1 op.
- majonez, 1 łyżka
- gęsty jogurt, 2 łyżki
- czosnek, 1-2 ząbki
- pieprz
- garść ziaren słonecznika lub płatków migdałowych
Wykonanie
- Brokuł dzielimy na różyczki. Gotujemy al dente tradycyjnie w wodzie lub na parze. Odcedzamy.
- Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy na złoty kolor ziarna słonecznika lub płatki migdałowe. Odstawiamy do wystudzenia.
- Fetę kroimy w niedużą kostkę.
- Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
- Brokuły delikatnie mieszamy z fetą oraz sosem czosnkowym.
- Na koniec sałatkę posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika lub płatkami migdałowymi.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Wygląda smakowicie, skuszę się , robiłam podobną dodając pokrojonego śledzia i bez płatków migdałowych.
Wygląda smakowicie, skuszę się , robiłam podobną dodając pokrojonego śledzia i bez płatków migdałowych.
Brzmi dobrze, smacznego 😉