Szybka, łatwa i tania przekąska karnawałowo imprezowa. Nie daj się zaskoczyć niespodziewanym gościom 😉
Sprawdzona podczas wielu imprez. Lubiana przez dorosłych i dzieci.
Składniki
- ciasto francuskie, 1 op.
- parówki cienkie (ulubione), 6 szt.
- keczup
- jajko, 1 szt.
- czarnuszka (opcjonalnie)
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozwijamy.
- Układamy na nim wzdłuż, w odstępach parówki (w całości) i wycinamy nożem prostokąty wokół każdej parówki, żebyśmy mogli je swobodnie zawinąć w ciasto.
- Zdejmujemy parówki, każdy prostokąt ciasta smarujemy lekko keczupem, kładziemy na nim parówkę i dość ściśle zawijamy w rulon.
- Rulony kroimy na mniejsze części (wg uznania).
- Każdego hot doga smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
- Pieczemy ok 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C
Mini hot dogi smakują wyśmienicie na ciepło jak i na zimno.
Przed podaniem można je przekłuć wykałaczką, co ułatwia konsumpcję oraz podnosi walory wizualne tego prostego dania 😉
Smacznego!
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
One Reply to “Mini hot dogi z ciasta francuskiego – szybka przekąska”