Sos, który pasuje do wielu gatunków ryb. Idealny do ryb smażonych, gotowanych, przygotowywanych na parze, pieczonych, jak i serwowanych na zimno. Cytryna to nieodzowny element każdego dania rybnego, który podkreśla jego smak, stąd pomysł na sos z nią w roli głównej.
Składniki
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- koperek, 1 pęczek
- czosnek, 1 ząbek
- jogurt naturalny, 150 g
- musztarda stołowa, 2 łyżeczki
- cukier brązowy, 2 łyżeczki
- oliwa z oliwek, 1 łyżka
- sól i pieprz, do smaku
Wykonanie
- Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
- Do miski dodajemy jogurt naturalny, musztardę, sok i skórkę cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i oliwę z oliwek.
- Wszystkie składniki blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Koperek drobno siekamy i dodajemy do sosu.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Sos wstawiamy do lodówki dla delikatnego zgęstnienia i schłodzenia.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
2 Replies to “Cytrynowy sos do ryb”