Róże jabłkowe z ciasta francuskiego

Róże jabłkowe z ciasta francuskiego
Róże jabłkowe z ciasta francuskiego

Proste i szybkie w wykonaniu. Połączenie jesiennych smaków: cynamonu, imbiru i jabłka. Bardzo reprezentacyjne, pięknie się prezentują wyglądem odwzorowując kwiaty róży.

Składniki

  • czerwone jabłka, 3 szt. małe
  • ciasto francuskie, 1 op.
  • cukier trzcinowy, 4-5 łyżek
  • cynamon, 4-5 łyżek
  • imbir, 2-3 łyżki
  • sok z połowy cytryny
  • mąka, do posypania blatu
  • jajko, 1 szt.
  • olej, do natłuszczenia formy do muffinek
  • cukier puder, do posypania

Wykonanie

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C
  2. Jabłka przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki o grubości ok. 2 mm.
  3. Pokrojone jabłka wrzucamy do miski przeznaczonej do podgrzewania w mikrofalówce, zalewamy wodą, tak aby były przykryte w całości i dodajemy sok z cytryny. Wkładamy do mikrofalówki i podgrzewamy ok 5 min.
    * można też zagotować wodę w garnku, dodać sok z cytryny, wrzucić plasterki jabłek na chwilę do wrzątku (nie gotować! jabłka mają jedynie zmięknąć)
  4. Następnie jabłka wylewamy na sitko i wykładamy na ręcznik papierowy. Osuszamy i posypujemy lekko cukrem.
  5. Na posypanej mąką powierzchni rozkładamy ciasto francuskie i kroimy je wzdłuż krótszej krawędzi na ok. 2 cm paski.
  6. Każdy pasek ciasta posypujemy cukrem, cynamonem i imbirem zostawiając po 2 cm czystego ciasta na końcach (lepiej się sklei).
  7. Na cieście układamy plasterki jabłek, tak żeby lekko nachodziły na siebie i wystawały ponad górną krawędź ciasta.
  8. Zwijamy każdy pasek w dość luźny rulonik i umieszczamy w natłuszczonej formie do muffinek lub w muffinowych papilotach, wystającymi jabłkami do góry.
  9. Róże wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 35 min., aż brzegi ładnie się zrumienią.
  10. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
  11. Można podawać ciepłe lub zimne, posypane cukrem pudrem.

Smacznego 😉

16 odpowiedzi do “Róże jabłkowe z ciasta francuskiego”

  1. Szkoda,że nie ma przepisu na ciasto francuskie. Szukam sprawdzonego przepisu:) Róże od kilku dni chodzą mi po głowie. Tylko nie chcę gotowego ciasta użyć:) Twoje wyglądają apetyczne. Ciekawe czy moje dzieci je polubią:)

Dodaj komentarz