Caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z regionu południowych Włoszech. Przyrządza ją się z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli, przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek, posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii.
Składniki
- mozzarella, 1 kulka
- pomidor średni, 1 szt.
- bazylia świeża
- oliwa
- pieprz czarny, grubo zmielony
- zatar, opcjonalnie
- oliwki czarne bez pestek (w wersji Halloween)
Wykonanie
- Mozzarellę i pomidora kroimy w jednakowej grubości plastry.
- Układamy w następującej kolejności: mozzarella, pomidor, liść bazylii.
- Całość polewamy oliwą i posypujemy grubo zmielonym pieprzem i zatarem.
- Wersja na Halloween TUTAJ
Buon appetito 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
3 Replies to “Caprese”