Wigilijna kapusta z grochem

Kolejna z wigilijnych potraw. Na naszym stole gości co roku. Robimy ją tradycyjnie, wg przepisu mojej prababci.

Składniki

  • kapusta kiszona, 500 g
  • groch cały niełuskany, 200 g
  • sól i pieprz, do smaku
  • kminek ziarna, 1-2 łyżeczki
  • magi, do smaku (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Groch wrzucamy do dużej miski, zalewamy letnią przegotowaną wodą, moczymy całą noc.
  2. Kapustę kiszoną kroimy drobniej i gotujemy do miękkości.
  3. W osobnym garnku gotujemy groch w wodzie, w której się moczył. Powinien być lekko twardawy.
  4. Przelewamy do garnka z kapustą  i mieszamy. 
  5. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  6. Dodajemy kminek i na koniec dosmaczamy magi.
  7. Chwilę razem gotujemy do odparowania nadmiaru wody.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


2 Replies to “Wigilijna kapusta z grochem”

    1. W sumie to nie wiem czy to nasza regionalna potrawa 🙂 ale odkąd pamiętam, zawsze jest na wigilijnym stole, a z kolei barszcz czerwony to nasze must have 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.