Świąteczna przekąska a’la „bajaderka” 😉 Zostało mi troszkę masy makowej więc wykorzystałam ją do szybkich ślimaków z ciasta francuskiego. W kuchni nic nie może się zmarnować 😉
Składniki
- ciasto francuskie, 1 op
- domowa masa makowa z bakaliami (przepis tutaj), lub gotowa
- żółtko, 1 szt
- lukier (przepis tutaj), opcjonalnie
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozwijamy.
- Rozsmarowujemy na nim warstwę masy makowej i zawijamy wzdłuż dłużej krawędzi.
- Następnie kroimy w 1,5-2 cm krążki.
- Ślimaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
- Wstawiamy do nagrzanego do 200 st piekarnika i pieczemy ok 15-20 min.
*Jeszcze ciepłe można polukrowac, ja zrobiłam dosyć słodką masę dlatego obyło się bez lukru 😉
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉