Delikatny, kremowy sos pieczarkowy będzie idealnym dodatkiem do dań obiadowych.
Składniki
Porcja dla 3-4 osób
- pieczarki, 500 g
- cebula, 1 szt.
- bulion warzywny, 150 ml
- mąka, 3 łyżeczki
- śmietana do zup i sosów 18%, 2 łyżeczki
- sól i pieprz
- woda, 100 ml
Wykonanie
- Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry.
- Cebulę pokroić w dość dużą kostkę, wrzucić na patelnię, kiedy lekko się zrumieni dodać pieczarki, popieprzyć. Smażyć chwilę, następnie podlać bulionem i dusić na małym ogniu aż grzyby zmiękną.
- Zagęścić sos: do kubka lub miseczki wlać 100 ml wody, dodać szczyptę soli + 3 łyżeczki mąki + 2 łyżeczki śmietanki, dokładnie wymieszać, wlać do pieczarek i zagotować mieszając.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
One Reply to “Sos pieczarkowy”