Rabarbar to doskonale nam znana, choć nieco zapomniana roślina.
Często używana w kuchni przez nasze Mamy i Babcie.
Czy rabarbar jest zdrowy? Jak wpływa na nasz organizm?
Poniżej znajdziecie kilka informacji na jego temat, zapraszam do lektury 🙂
Najbardziej pamiętam jego smak, kiedy w dzieciństwie wcinaliśmy łodygi rabarbaru na surowo maczane w cukrze, no i oczywiście smak kompotu z rabarbaru serwowanego do obiadków przez naszą Prababcię 😉
Rabarbar należy do rodziny roślin rdestowatych. Nazywany jest także rzewieniem. Ma charakterystyczne duże liście. Najpopularniejszą odmianą jest rabarbar ogrodowy.
Właściwości zdrowotne
W medycynie wykorzystywany jest rabarbar lekarski. Różni się on nieco od tego tradycyjnego, jest przede wszystkim większy i może sięgać nawet do 3 metrów wysokości.
Właściwości lecznicze rabarbaru są doceniane przede wszystkim przez Chińczyków.
Rabarbar ma właściwości estrogenne, jest to szczególnie znaczące dla kobiet mających problem z cerą trądzikową, łagodzi przebieg menopauzy oraz równoważy nadmiar androgenów u kobiet.
Jest również źródłem witamin i minerałów, m.in. witaminy A, C, E, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, kwasu foliowego.
Ze względu na to, iż zawiera dużo błonnika, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego, w medycynie ludowej rabarbar używany był jako środek przeczyszczający. Szczególnie korzeń rabarbaru (rzewień) pobudza pracę jelit, dezynfekuje i oczyszcza przewód pokarmowy.
Rabarbar ma również właściwości przeciwutleniające oraz antyalergiczne. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego.
Rabarbar w kuchni
Rabarbar smakuje dobrze zarówno na surowo, po opieczeniu i ugotowaniu. Można robić z niego orzeźwiające kompoty, dodaje się go do wypieków, a także coraz częściej do dań wytrawnych.
Jedząc go na surowo, dobrym pomysłem jest posypanie obranej łodygi cukrem, a w wersji zdrowszej – np. stewią lub polanie miodem.
Kultowym jest przepis na pyszny kompot z rabarbaru, który doskonale gasi pragnienie. Dla urozmaicenia smaku możemy dodać do niego np. truskawki lub agrest.
Aby ugotować smaczny kompot, zagotowujemy wodę z cukrem, kroimy rabarbar na mniejsze kawałki, wrzucamy do wody z cukrem (można dorzucić kilka truskawek). Gotujemy ok 5 min. i kompot gotowy.
Kolejną opcją są ciasta z rabarbarem. Spód ciasta z rabarbarem może być np. biszkoptowy czy drożdżowy. Ostatnio coraz popularniejsze stają się przepisy na tarty z rabarbarem.
Rabarbar można również wykorzystać do przygotowania syropu i dżemu.
Ciekawostki
- w Polsce rabarbar uznawany jest za warzywo, natomiast w USA za owoc
- surowe łodygi rabarbaru są kwaśne, dlatego najlepiej wybierać te, które są różowe lub czerwone
- najzdrowszy jest pieczony, ponieważ przy obróbce cieplnej z rabarbaru uwalniane są polifenole, czyli rapontygenina, która ma właściwości antynowotworowe – aby rabarbar nabrał właściwości zdrowotnych, należy go piec przez min. 20 minut
- surowe liście rabarbaru nie powinny być spożywane w dużych ilościach, ponieważ zwierają kwas szczawiowy, który źle wpływa na zęby, kości i przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych
- rabarbar ma najlepszy smak do końca czerwca, później potrawy z rabarbarem mogą mieć gorzki posmak
- rabarbar możemy dosyć długo przechowywać w lodówce oraz mrozić go
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego wpisu w komentarzu 😉
Dzisiaj jest 01.06.24r a mój rabarbar w cieście ma już gorzki posmak. A jeszcze niby cały miesiąc miał być dobry w smaku.