Przerażająco, ohydnie, koszmarnie pyszne ciasteczka na Halloween 😉
Dzieci je uwielbiają… dorośli też się uśmiechają na ich widok 😀
Składniki
- masło, zimne i posiekane, 225 g
- cukier puder, 3/4 szklanki
- jajko, 1 szt.
- ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka (ew. aromat waniliowy, kilka kropli)
- ekstrakt z migdałów, 1 łyżeczka (ew. aromat migdałowy, kilka kropli)
- mąka pszenna, 2 i 2/3 szklanki
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- sól, 1 łyżeczka
- migdały, 3/4 szklanki
- dżem, dowolny czerwony
Wykonanie
- Wszystkie składniki na ciastka szybko posiekać i zagnieść.
- Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców – w piekarniku urosną).
- Koniec każdego palucha smarujemy lekko dżemem i wciskamy obrany ze skórki migdał (zalewamy wrzątkiem na parę minut, skórka łatwiej zejdzie) przecięty na pół, tak żeby dżem wystawał wokół migdała.
- W czasie kiedy nagrzewamy piekarnik, chłodzimy ciasta w lodówce – nie tracą kształtu i nie rozlewają się na blaszce.
- Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 200 ºC.
- Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
fuuuuj! ale chyba w tym roku zrobię 😛
Hahaha, polecam
Mam nadzieję, że smakują lepiej niż wyglądają 🙂 Oczywiście żarcik 🙂 są bardzo fajne i pomysłowo wykonane
Hahaha, pyyyyszne są
Mam taki problem, że nie umiem takich rzeczy wziąć do ust! 😀
Zuzanna, zamykasz oczy i jakoś idzie dobre są