To idealna, smaczna i łatwa przekąska na zimno. Nadzienie zależy tylko i wyłącznie od Waszej wyobraźni, jest mnóstwo wariantów, najlepiej użyjcie ulubionych składników.
Poniżej wersja z szynką, serkiem kanapkowym, sałatą lodową oraz papryką.
Składniki
- tortilla (placki), 2 szt.
- serek śmietankowy (u mnie Delikate z cebulką i szczypiorkiem), 150 g
- wędlina, kilka plastrów (u mnie szynka konserwowa)
- sałata lodowa, kilka liści
- papryka czerwona , 1 szt.
- ogórek świeży, 1 szt.
- koperek świeży, 1 pęczek
Wykonanie
- Serek mieszamy w miseczce z pokrojonym drobno koperkiem.
- Paprykę i ogórka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i pestki, kroimy w cienkie paski
- Placki tortilli smarujemy połową serka, na to wykładamy liście sałaty i plastry wędliny.
- Następnie na jednej połowie układamy paprykę i ogórka.
- Zwijamy placki dość ciasno w rulony.
- Tortille (każdą osobno) zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.
- Po tym czasie odwijamy tortille z folii i ostrym nożem kroimy na proste bądź ukośne ok. 2,5 centymetrowe kawałki.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
2 Replies to “Mini tortille z szynką”