Imprezowe przekąski, które cieszą się ogromnym powodzeniem i w mgnieniu oka znikają ze stołu 😉 Mini hamburgery doskonale sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach. Bardzo efektowne i smaczne. Lubiane przez dorosłych i dzieci.
Mini bułeczki możecie kupić gotowe lub upiec wg przepisu poniżej.
Składniki na bułeczki
- mąka pszenna, 650 g
- mleko, 200 ml
- woda, 200 ml
- cukier, 2 łyżeczki
- sól, 2 łyżeczki
- drożdże suche, 7 gram
- miękkie masło, 2 łyżki
- jajko, 1 szt. do posmarowania bułeczek
- sezam, do posypania bułeczek
Wykonanie
- Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy ciepłe (uwaga! nie gorące) mleko, do mleka wsypujemy drożdże i lekko mieszamy.
- Następnie dodajemy resztę składników: sól, cukier, wodę oraz masło i energicznie wyrabiamy ciasto.
- Gotowe ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je ponownie i dzielimy na ok 12 kuleczek.
- Z każdej kulki formujemy bułkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem i lekko spłaszczamy dłonią.
- Następnie przykrywamy je ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30-40 minut.
- Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (góra-dół) ok 20 minut.
Składniki na kotleciki
- mięso mielone, 0,5 kg (u mnie przeważnie wołowe lub wołowo-wieprzowe)
- jajko, 1 szt.
- cebula, 1 szt.
- bułka tarta, 2 łyżki
- sól, pieprz, papryka ostra, do smaku
- przyprawa do mięsa mielonego, 2 łyżki
- olej, do smażenia
Dodatki
- sałata (ulubiona), u mnie lodowa
- pomidorki koktajlowe
- ogórek kiszony lub konserwowy, 4-5 szt.
- ulubiony sos (u mnie: 1 łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego, 1 łyżeczka keczupu, 1 łyżeczka musztardy, odrobina curry, sól i pieprz do smaku, pokrojony koperek, wszystko razem wymieszać)
Wykonanie
- Przygotowania rozpoczynamy od upieczenia bułeczek (wg przepisu powyżej).
- Następnie przyrządzamy mini kotleciki. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, drobno pokrojoną i lekko zeszkloną cebulę oraz przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy (najlepiej ręką, im dłużej tym lepsze będzie mięso, jeśli się klei należy zwilżyć rękę wodą).
- Formujemy małe kotleciki (średnica zbliżona do bułeczek), każdy lekko spłaszczamy ręką i podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju z obu stron.
- Bułeczki przekrawamy na pół, smarujemy sosem, układamy sałatę, plasterki pomidorków i ogórka oraz kotlecik.
- Smarujemy delikatnie sosem i przykrywamy drugą częścią bułki.Mini hamburgery efektownie wyglądają przebite dłuższą wykałaczką, podane w ten sposób wygodniej konsumować.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
One Reply to “Mini hamburgery”