Brownie z orzechami laskowymi i solą morską

Wilgotne, mocno czekoladowe brownie z dodatkiem prażonych orzechów laskowych, na wierzchu posypane gruboziarnistą solą morską to idealny dodatek do kawy.

Składniki

  • gorzka czekolada, 300 g
  • masło, 300 g
  • jajka, 5 szt.
  • cukier puder, 300 g
  • cukier brązowy, 100 g
  • kakao, 2-3 łyżki
  • mąka samorosnąca, 130 g
  • mąka pszenna, 70 g
  • orzechy laskowe, 100 g
  • sól morska, gruboziarnista (do posypania z wierzchu)

Wykonanie

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem.
  2. Jajka wbijamy do dużej miski, dodajemy cukier puder i cukier brązowy. Miksujemy na jednolitą masę.
  3. Do masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy silikonową łyżką do połączenia składników.
  4. Następnie przesiewamy przez sitko kakao, mąkę samorosnącą i mąkę pszenną. Całość dokładnie mieszamy szpatułką.
  5. Orzechy laskowe opiekamy na suchej patelni i dodajemy do masy. Mieszamy.
  6. Masę przekładamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy masę i delikatnie posypujemy grubą solą morską.
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 30 min.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.