Wilgotne, mocno czekoladowe brownie z dodatkiem prażonych orzechów laskowych, na wierzchu posypane gruboziarnistą solą morską to idealny dodatek do kawy.
Składniki
- gorzka czekolada, 300 g
- masło, 300 g
- jajka, 5 szt.
- cukier puder, 300 g
- cukier brązowy, 100 g
- kakao, 2-3 łyżki
- mąka samorosnąca, 130 g
- mąka pszenna, 70 g
- orzechy laskowe, 100 g
- sól morska, gruboziarnista (do posypania z wierzchu)
Wykonanie
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem.
- Jajka wbijamy do dużej miski, dodajemy cukier puder i cukier brązowy. Miksujemy na jednolitą masę.
- Do masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy silikonową łyżką do połączenia składników.
- Następnie przesiewamy przez sitko kakao, mąkę samorosnącą i mąkę pszenną. Całość dokładnie mieszamy szpatułką.
- Orzechy laskowe opiekamy na suchej patelni i dodajemy do masy. Mieszamy.
- Masę przekładamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy masę i delikatnie posypujemy grubą solą morską.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 30 min.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉