Naturalne sposoby barwienia jajek

Barwienie jajek to wielkanocna tradycja, a przy okazji świetna zabawa, w którą angażują się dorośli i dzieci.
Zazwyczaj pofarbowane jajka zostają później spożywane, dlatego warto używać do ich kolorowania naturalnych barwników. W prosty sposób można uzyskać ciekawy, oryginalny efekt barwiąc je naturalnymi produktami z naszej kuchni.

Naturalna metoda barwienia jajek jest bardzo prosta – wystarczy zagotować przez ok 20 min. wodę z konkretnym składnikiem, odcedzić, dodać ocet i czekać na efekty.
Aby uzyskać pastelowe kolory jajka w barwniku moczymy 3-4 godziny, jeśli zależy nam na intensywnych barwach moczymy całą noc.
Barwienie zaczynamy od dokładnego umycia powierzchni jajek, ugotowania na twardo i wystudzenia ich.

Potrzebować będziemy:

  • jajka ugotowane na twardo (najlepiej białe)
  • woda
  • ocet
  • szklanka
  • szklanki lub słoiki do farbowania
  • mały(e) garnki
  • drobne sitko
  • ręcznik papierowy
  • oliwa lub olej
  • barwniki (u mnie: kurkuma, kapusta czerwona, łupiny żółtej cebuli, burak)
Kraszanki
Kraszanki

Podane poniżej proporcje wystarczają na zabarwienie 2-3  jajek w jednym kolorze.

Kolor ŻÓŁTY

  • mielona kurkuma, 4 łyżki
  • woda, 2 szklanki
  • ocet, 2-3 łyżki
  1. Do garnuszka wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy 4 łyżki kurkumy, dokładnie mieszamy.
  2. Doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy przez ok 20 min. na małym ogniu pod przykryciem.
  3. Po tym czasie zdejmujemy gotowy barwnik z ognia i odstawiamy na ok 20 min. do ostygnięcia.
  4. Przelewamy barwnik przez drobne sitko do szklanek lub słoików.
  5. Do każdej(go) dodajemy 1 łyżkę octu i mieszamy.
  6. Zanurzamy ugotowane jajko.
  7. Po odpowiednim czasie (kolory pastelowe 3-4 godz., kolory intensywniejsze cała noc) delikatnie wyjmujemy jajka na ręcznik papierowy i osuszamy je.
  8. Zabarwione jajka świetnie prezentują się lekko nabłyszczone oliwą lub olejem.

Kolor RÓŻOWY

  • świeży burak, 1 szt. (duży)
  • woda, 2 szklanki
  • ocet, 2-3 łyżki
  1. Do garnuszka wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy obranego, drobno pokrojonego buraka.
  2. Doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy przez ok 20 min. na małym ogniu pod przykryciem.
  3. Po tym czasie zdejmujemy gotowy barwnik z ognia i odstawiamy na ok 20 min. do ostygnięcia.
  4. Przelewamy barwnik przez drobne sitko do szklanek lub słoików.
  5. Do każdej(go) dodajemy 1 łyżkę octu i mieszamy.
  6. Zanurzamy ugotowane jajko.
  7. Po odpowiednim czasie (kolory pastelowe 2-3 godz., kolory intensywniejsze cała noc) delikatnie wyjmujemy jajka na ręcznik papierowy i osuszamy je.
  8. Zabarwione jajka świetnie prezentują się lekko nabłyszczone oliwą lub olejem.

Kolor POMARAŃCZOWY

  • łupiny z żółtej cebuli, 2 garście
  • woda, 2 szklanki
  • ocet, 2-3 łyżki
  1. Do garnuszka wkładamy łupiny cebuli i zalewamy je 2 szklankami wody.
  2. Doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy przez ok 20 min. na małym ogniu pod przykryciem.
  3. Po tym czasie zdejmujemy gotowy barwnik z ognia i odstawiamy na ok 20 min. do ostygnięcia.
  4. Przelewamy barwnik przez drobne sitko do szklanek lub słoików.
  5. Do każdej(go) dodajemy 1 łyżkę octu i mieszamy.
  6. Zanurzamy ugotowane jajko.
  7. Po odpowiednim czasie (kolory pastelowe 2-3 godz., kolory intensywniejsze cała noc) delikatnie wyjmujemy jajka na ręcznik papierowy i osuszamy je.
  8. Zabarwione jajka świetnie prezentują się lekko nabłyszczone oliwą lub olejem.

Kolor NIEBIESKI (odcienie niebieskiego)

  • czerwona kapusta, 2 szklanki drobno pokrojonej
  • woda, 2 szklanki
  • ocet, 2-3 łyżki
  1. Do garnuszka wkładamy pokrojoną kapustę i zalewamy ją 2 szklankami wody.
  2. Doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy przez ok 20 min. na małym ogniu pod przykryciem.
  3. Po tym czasie zdejmujemy gotowy barwnik z ognia i odstawiamy na ok 20 min. do ostygnięcia.
  4. Przelewamy barwnik przez drobne sitko do szklanek lub słoików.
  5. Do każdej(go) dodajemy 1 łyżkę octu i mieszamy.
  6. Zanurzamy ugotowane jajko.
  7. Po odpowiednim czasie (kolory pastelowe 2-3 godz., kolory intensywniejsze cała noc) delikatnie wyjmujemy jajka na ręcznik papierowy i osuszamy je.
  8. Zabarwione jajka świetnie prezentują się lekko nabłyszczone oliwą lub olejem.

 

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego wpisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.