Karnawał i Tłusty Czwartek to zgodnie z tradycją czas przygotowywania pączków i faworków.
Poniżej sprawdzony przepis na delikatne i kruche faworki zwane również chrustami.
Zaglądajcie, bo niebawem przepis na pyszne mini pączki 😉
Składniki
-
- mąka, 2 szklanki (poj. 250 ml)
- żółtka, 4 szt.
- jajko (całe), 1 szt.
- śmietana 18%, 100 g
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- spirytus, 1 łyżka
- cukier puder, do posypania
- olej lub smalec, do głębokiego smażenia
Wykonanie
- Do miski wrzucamy mąkę, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto.
- Pod koniec dodajemy spirytus i jeszcze chwilkę zagniatamy.
- W garnku rozgrzewamy olej lub smalec.
- Gotowe ciasto wykładamy na blat i „bijemy” (mocno uderzamy) wałkiem do ciasta, żeby je porządnie napowietrzyć. Kilka razy mocno uderzamy w ciasto, następnie zwijamy je na pół, formując kulkę i znowu uderzamy, czynność powtarzamy kilka razy.
- Odrywamy nieduże kawałki ciasta, na posypanym mąką blacie wałkujemy je na cienkie placki i wycinamy prostokąty (u mnie ok 8-9 cm/2 cm).
- W każdym prostokącie robimy na środku ok 4-5 cm rozcięcie nożem i jeden z boków wywijamy przez środek rozcięcia.
- Tak przygotowane faworki wrzucamy na rozgrzany, głęboki olej i smażymy na złoty kolor z obu stron (2-3 min).
- Następnie odsączamy z tłuszczu wykładając na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym.
- Jeszcze ciepłe faworki posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
One Reply to “Faworki czyli chrusty”