Ptysie z kremem ze śmietanki i mascarpone

Ptysie
Ptysie

Przepyszne, niebiańsko delikatne i lekkie ptysie zaspokoją podniebienia najbardziej wybrednych smakoszy. Połączenie parzonego ciasta z kremem z mascarpone to duet idealny.

Składniki

na ciasto

  • woda, 1 szklanka (250 ml)
  • masło lub margaryna, 125 g
  • mąka pszenna, 1 szklanka (250 ml)
  • jajka, 4 szt.

na krem

  • śmietana kremówka, 150 ml (schłodzonej)
  • serek mascarpone, 250 g
  • cukier puder, 3 łyżki

Wykonanie ciasta

  1. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ją z masłem lub margaryną.
  2. Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę, energicznie mieszając do momentu, aż ciasto zacznie odchodzi od ścianek garnka.
    Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  4. Następnie ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
  5. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy nieduże, okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach ponieważ ciasto mocno rośnie.
  6. Pieczemy w temperaturze 200 ºC przez około 20 – 30 minut.
  7. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy każdego ptysia wzdłuż.

    Wykonanie kremu

    1. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem.
    2. Następnie łączymy z mascarpone i  ubijamy jeszcze chwilkę do uzyskania jednolitej masy.

Gotowe ptysie nadziewamy bitą śmietaną lub śmietaną z mascarpone.

Ptysie
Ptysie

* przechowujemy w lodówce

Jedna odpowiedź do “Ptysie z kremem ze śmietanki i mascarpone”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.