Wyśmienite połączenie smaku świeżych truskawek i czekolady zapewne wprowadzi Was w dobry nastrój.
Deser idealny na romantyczne spotkanie we dwoje 😉
Składniki
Porcja dla 2 osób
- truskawki, kilka sztuk
- ulubiona czekolada lub cukierki czekoladowe, ok 100 g
Wykonanie
- Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy.
- Czekoladę lub cukierki rozpuszczamy w kąpieli wodnej:
w garnku gotujemy wodę, na wierzchu garnka ustawiamy miseczkę (miseczka nie powinna dotykać tafli wody), łamiemy do niej czekoladę lub wrzucamy cukierki. Całość mieszamy i podgrzewamy do momentu połączenia w jednolitą masę. - Truskawki maczamy w ciepłej czekoladzie i odstawiamy do lodówki.
* aby ułatwić sobie maczanie truskawek w czekoladzie nabijamy je na patyczki
* aby truskawki podczas zastygania czekolady nie stykały się ze sobą można wbić patyczki np w połówkę jabłka
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉