Truskawki w czekoladzie

Wyśmienite połączenie smaku świeżych truskawek i czekolady zapewne wprowadzi Was w dobry nastrój.
Deser idealny na romantyczne spotkanie we dwoje 😉

Składniki
Porcja dla 2 osób

  • truskawki, kilka sztuk
  • gorzka czekolada
  • biała czekolada
  • posypka ulubiona (u mnie czekoladowa) lub: orzeszki, wiórki kokosowe
  • olej kokosowy lub masło, 1 łyżka
  • śmietana kremówka, 2 łyżki

Wykonanie

  1. Truskawki myjemy i osuszamy.
  2. Czekolady rozpuszczamy kolejno w kąpieli wodnej:
    w garnku gotujemy wodę, na wierzchu garnka ustawiamy miseczkę,  łamiemy do niej czekoladę, dodajemy olej kokosowy lub masło oraz śmietankę. Całość mieszamy i podgrzewamy do momentu połączenia składników w jednolitą masę.
  3. Truskawki maczamy w ciepłej czekoladzie i posypujemy posypką.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.