Truskawki zapiekane pod koglem moglem

W poniższym przepisie przywołamy smaki dzieciństwa, zapewne większość z nas zajadała się truskawkami z cukrem lub śmietaną i cukrem, na przemian z ukręconym własnoręcznie w kubku koglem moglem 😉
Poniżej propozycja połączenia tych dwóch kultowych deserów, czyli truskawki zapiekane pod koglem moglem.

Składniki
Porcja dla 2 osób

  • świeże truskawki, (u mnie ok 20 szt.)
  • żółtko jajka, 3 szt.
  • cukier biały, 4-5 łyżeczek
  • cukier trzcinowy, 2 łyżeczki
  • świeża mięta, kilka listków

Wykonanie

  1. Żółtka przekładamy do miski, dodajemy biały cukier i ucieramy na kremową masę (za pomocą trzepaczki lub miksera).
  2. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki (np. ćwiartki).
  3. Przekładamy do małych naczyń do zapiekania.
  4. Dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy.
  5. Następnie zalewamy koglem moglem.
  6. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok 10 – 12 min., do momentu kiedy powstanie zarumieniona skorupka.
  7. Wyjmujemy z piekarnika i ozdabiamy listkami mięty.
  8. Deser podawajemy najlepiej od razu po upieczeniu.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.