W poniższym przepisie przywołamy smaki dzieciństwa, zapewne większość z nas zajadała się truskawkami z cukrem lub śmietaną i cukrem, na przemian z ukręconym własnoręcznie w kubku koglem moglem 😉
Poniżej propozycja połączenia tych dwóch kultowych deserów, czyli truskawki zapiekane pod koglem moglem.
Składniki
Porcja dla 2 osób
- świeże truskawki, (u mnie ok 20 szt.)
- żółtko jajka, 3 szt.
- cukier biały, 4-5 łyżeczek
- cukier trzcinowy, 2 łyżeczki
- świeża mięta, kilka listków
Wykonanie
- Żółtka przekładamy do miski, dodajemy biały cukier i ucieramy na kremową masę (za pomocą trzepaczki lub miksera).
- Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki (np. ćwiartki).
- Przekładamy do małych naczyń do zapiekania.
- Dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy.
- Następnie zalewamy koglem moglem.
- Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok 10 – 12 min., do momentu kiedy powstanie zarumieniona skorupka.
- Wyjmujemy z piekarnika i ozdabiamy listkami mięty.
- Deser podawajemy najlepiej od razu po upieczeniu.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉