Przepyszne, niebiańsko delikatne i lekkie ptysie zaspokoją podniebienia najbardziej wybrednych smakoszy. Połączenie parzonego ciasta z kremem z mascarpone to duet idealny.
Składniki
na ciasto
- woda, 1 szklanka (250 ml)
- masło lub margaryna, 125 g
- mąka pszenna, 1 szklanka (250 ml)
- jajka, 4 szt.
na krem
- śmietana kremówka, 150 ml (schłodzonej)
- serek mascarpone, 250 g
- cukier puder, 3 łyżki
Wykonanie ciasta
- Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ją z masłem lub margaryną.
- Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę, energicznie mieszając do momentu, aż ciasto zacznie odchodzi od ścianek garnka.
Odstawiamy do ostygnięcia. - Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
- Następnie ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy nieduże, okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach ponieważ ciasto mocno rośnie.
- Pieczemy w temperaturze 200 ºC przez około 20 – 30 minut.
- Po upieczeniu studzimy i przekrawamy każdego ptysia wzdłuż.Wykonanie kremu
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem.
- Następnie łączymy z mascarpone i ubijamy jeszcze chwilkę do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe ptysie nadziewamy bitą śmietaną lub śmietaną z mascarpone.
* przechowujemy w lodówce
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
One Reply to “Ptysie z kremem ze śmietanki i mascarpone”