Jak zrobić krystalicznie przeźroczyste kostki lodu?

Zdarzyło się Wam, że kostki lodu, które mroziliście sami w domu wychodziły mętne zamiast krystalicznie przeźroczyste? To dość częsta sytuacja.
Ale wystarczy jeden prosty trik i za każdym razem  lód będzie idealnie przeźroczysty.

Kostki lodu to magiczny dodatek, który poprawia smak napojów w upalne dni, są świetnym dodatkiem imprezowych trunków, a poza tym wiele napojów po prostu lepiej smakuje gdy jest schłodzone kostkami lodu.
Jednak kostki lodu, które robimy w domu nie zawsze wychodzą krystalicznie przeźroczyste przez co nie wyglądają zbyt atrakcyjnie.

Jak zrobić krystalicznie przeźroczysty lód

Aby uzyskać przeźroczysty lód musimy po prostu zrobić go z wcześniej przegotowanej wody. Kostki lodu z wody z kranu są matowe gdyż wewnątrz nich zostały uwięzione pęcherzyki powietrza. Gdy zagotujemy wodę raz czy dwa razy pozbędziemy się z niej całego powietrza. Dlatego kostki lodu będą idealnie przeźroczyste.

Lód z przegotowanej wcześniej wody lepiej schładza napoje i drinki ponieważ nie ma w nim powietrza, dlatego roztapia się wolniej.

Składniki

  • przegotowana, wystudzona woda
  • foremki lub woreczki do mrożenia lodu

Przygotowanie

  1. Wodę przegotowujemy jeden lub dwa razy i studzimy.
  2. Następnie przelewamy do formy lub woreczka i wkładamy do zamrażarki na 24 godziny.

Przepis na kostki lodu z owocami znajdziesz TUTAJ

Aby zrobić kolorowe kostki lodu, które będą ciekawym dodatkiem do imprezowych drinków, do przegotowanej wody wystarczy dodać barwniki spożywcze.

Możemy również zamrażać kolorowe soki, dzięki temu kostki lodu będą również źródłem smaku w drinku. Będą go uwalniać wraz z czasem roztapiania się.

Ciekawym pomysłem zamiast kostek lodu są zamrożone owoce wrzucone do napojów lub drinków (np. truskawka, malina, arbuz, limonka, pomarańcza). Dzięki temu nie rozwadniamy napoju.

 

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego wpisu w komentarzu 

 

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.