Jagodzianki

Lato bez jagodzianek? – to się nie może udać 😉
Zapraszam na pyszne, puszyste, mięciutkie bułeczki wypełnione jagodami,  otulone słodkim lukrem.

ciasto

  • mąka pszenna, ok 500-650 g
  • drożdże instant, 14 g
  • cukier, 5 czubatych łyżek
  • ciepłe mleko, 250 ml
  • jajka (duże), 4 szt.
  • roztopione masło, 100 g
  • sól, szczypta

nadzienie

  • jagody, 2 szklanki
  • cukier, 1-1,5 łyżki
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżka

dodatkowo

  • 4-5 łyżek mleka, do posmarowania
  • składniki na lukier (cukier puder, 1 szklanka + śmietana 18%, 1 łyżka)

Wykonanie

  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, drożdże, jajka, mleko, mieszamy i wyrabiamy ciasto.
  2. Jeśli ciasto klei się do rąk dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy. Gdy przestanie się kleić i będzie elastyczne, dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy jeszcze około 10 minut.
  3. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
  4. W międzyczasie myjemy i osuszamy jagody. Następnie delikatnie mieszamy je z cukrem i mąką ziemniaczną.
  5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanym mąką blacie lub stolnicy na grubość około 1 cm.
  6. Wycinamy kółka o szerokości około 10 cm.
  7. Każdy delikatnie rozciągamy w dłoni i na środek wykładamy łyżkę jagód.
  8. Sklejamy brzegi ciasta i formujemy bułeczki.
  9. Gotowe jagodzianki układamy, miejscem sklejenia do dołu, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie.
  10. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 15 minut.
  11. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka.
  12. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok 12-15 min., do czasu kiedy się zarumienią na złoty kolor.
  13. Lekko przestudzone jagodzianki smarujemy lukrem (przepis TUTAJ)

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.