Lato bez jagodzianek? – to się nie może udać 😉
Zapraszam na pyszne, puszyste, mięciutkie bułeczki wypełnione jagodami, otulone słodkim lukrem.
ciasto
- mąka pszenna, ok 500-650 g
- drożdże instant, 14 g
- cukier, 5 czubatych łyżek
- ciepłe mleko, 250 ml
- jajka (duże), 4 szt.
- roztopione masło, 100 g
- sól, szczypta
nadzienie
- jagody, 2 szklanki
- cukier, 1-1,5 łyżki
- mąka ziemniaczana, 1 łyżka
dodatkowo
- 4-5 łyżek mleka, do posmarowania
- składniki na lukier (cukier puder, 1 szklanka + śmietana 18%, 1 łyżka)
Wykonanie
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, drożdże, jajka, mleko, mieszamy i wyrabiamy ciasto.
- Jeśli ciasto klei się do rąk dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy. Gdy przestanie się kleić i będzie elastyczne, dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy jeszcze około 10 minut.
- Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
- W międzyczasie myjemy i osuszamy jagody. Następnie delikatnie mieszamy je z cukrem i mąką ziemniaczną.
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanym mąką blacie lub stolnicy na grubość około 1 cm.
- Wycinamy kółka o szerokości około 10 cm.
- Każdy delikatnie rozciągamy w dłoni i na środek wykładamy łyżkę jagód.
- Sklejamy brzegi ciasta i formujemy bułeczki.
- Gotowe jagodzianki układamy, miejscem sklejenia do dołu, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie.
- Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 15 minut.
- Wyrośnięte jagodzianki smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka.
- Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok 12-15 min., do czasu kiedy się zarumienią na złoty kolor.
- Lekko przestudzone jagodzianki smarujemy lukrem (przepis TUTAJ)
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉