Smaczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu batoniki z płatkami owsianymi. Idealne dla dzieci, jako zdrowa przekąska przed treningiem czy na imprezę.
Składniki
- mleczko kokosowe, 500 ml
- ulubiona czekolada, 300 g (u mnie 1 x mleczna, 1 x z orzechami, 1 x gorzka)
- płatki owsiane, 200 g
Wykonanie
- Mleko kokosowe przelewamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu.
- Do ciepłego mleka dodajemy połamane w kostki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia, aby uzyskać jednolitą masę.
- Całość przelewamy do szklanej miski i delikatnie studzimy, co jakiś czas mieszając.
- Do lekko przestudzonej ale jeszcze ciepłej masy dodajemy płatki owsiane, dokładnie mieszamy.
- Miskę z masą odstawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.
- Blaszkę lub naczynie (wymiar ok 21×25 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
- Wystudzoną masę wylewamy na blaszkę. Wierzch wyrównujemy łyżką lub szpatułką.
- Odstawiamy do lodówki na 4-5 godzin do stężenia (najlepiej na noc).
- Przed podaniem kroimy na dowolnej wielkości batoniki.
* Przechowujemy w lodówce.
* Wersja fit z gorzką czekoladą 😉
*Wersja DeLux – dodajemy garść ulubionych bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina, wiórki kokosowe itp.) 😉
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉